top of page

 Άριστα συνδεδεμένοι με την παράδοση και στην πατρίδα τους οι Αρτακηνοί κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων , που διαπνέονται από αγάπη για τις ρίζες τους , τη νοσταλγία του χθες αλλά και την ελπίδα του αύριο. Με θεατρικές παραστάσεις , μουσικές συναυλίες , φεστιβάλ παραδοσιακών χορών , φεστιβάλ χορωδιών , ανθοκομική έκθεση , βραδιά φεγγαριού και άλλες πολλές εκδηλώσεις , η ΔΕΠΑΝΑ  δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτιστικό προσκλητήριο , ένα προσκλητήριο αφύπνισης και ενεργοποίησης όλων των πολιτών με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.  Στη Νέα Αρτάκη τα ταβερνάκια και τα ουζερί είναι απλωμένα κατά μήκος της παραλίας με φόντο το λιμάνι και τα ψαροκάικα του. Σ’ αυτά ο επισκέπτης θα συναντήσει ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους , να γευθεί μικρασιάτικα φαγητά και γλυκά, που οι συνταγές τους σώζονται από γενιά σε γενιά. Θα προσκυνήσει στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, στο Μητροπολιτικό Ναό των Αποστόλων και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου. Θα αναζητήσει αναμνήσεις του χθες στο σήμερα…….

 

 Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Νέα Αρτάκη, πριν την άφιξη το 1922 των προσφύγων, ήταν μια ελώδης περιοχή με πολύ υγρό κλίμα η οποία ανήκε σε γαιοκτήμονες της οικογένειας Βουδούρη. Το 1922 οι πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στην ελώδη αυτή περιοχή, ενώ μικρά ποσοστά τους εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στην Μαγνησία αλλά και στη Χαλκιδική. όπως είναι σύνηθες με τις ονομασίες πόλεων που ονομάζονται από αντίστοιχες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν στην Μικρά Ασία, πριν από το όνομα της πόλης μπήκε το επίθετο Νέα.

 

 Η Νέα Αρτάκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Χαλκιδέων. Βρίσκεται 10km βόρεια της Χαλκίδας. Τα τελευταία χρόνια η επέκταση και των δύο πόλεων έχει συνδέσει την Νέα Αρτάκη με το πολεοδομικό συγκρότημα της Χαλκίδας, δίνοντας της την εικόνα προαστίου της Χαλκίδας. Η Νέα Αρτάκη ήταν έδρα του Δήμου Νέας Αρτάκης μέχρι την κατάργησή του σύμφωνα με το προγράμματος Καλλικράτης το 2010. Ο οικισμός πήρε το σημερινό του όνομα, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτόν πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου της Μικράς Ασίας.Μέχρι τότε λεγόταν Βατώντα. Η ονομασία άλλαξε επίσημα το 1933.

bottom of page